Sunday, July 29, 2012

Γεωμηχανικό πείραμα με σκοπό την τεχνητή ψύξη του πλανήτη χρηματοδοτεί ο Μπιλ Γκέϊτς

Φορτ Σάμνερ, Νέο Μεξικό. Ειδικοί ερευνητές, υπό την οικονομική αιγίδα του ιδρυτή της Microsoft, πρόκειται να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα χιλιάδες τόνους χημικών σωματιδίων ικανών να λειτουργήσουν ως ανακλαστήρες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Ο ψεκασμός θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ενός μπαλονιού που θα πετά σε ύψος 80,000 ποδιών πάνω από το έδαφος του Νέου Μεξικού.
Στόχος του πειράματος είναι η τεχνητή αναπαραγωγή ενός φυσικού φαινομένου και πιο συγκεκριμένα της απελευθέρωσης θειούχων σωματιδίων στην στρατόσφαιρα από τα ηφαίστεια. Για την επίτευξή του, θα χρησιμοποιηθούν θειούχα αερολύματα, τα οποία αναμένεται να ανακλάσουν το ηλιακό φως στο διάστημα, μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία της γης.
Για κάποιους ερευνητές η ηλιακή γεωμηχανική θα μπορούσε να αποτελέσει μία χαμηλού κόστους μέθοδο μείωσης της θερμοκρασίας του πλανήτη, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες καταστρεπτικές συνέπειες στα ατμοσφαιρικά συστήματα και τις προμήθειες τροφίμων.
Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις που εκφράζουν το φόβο ότι η επιλογή της γεωμηχανικής ως εναλλακτικού σχεδίου αντιστροφής των κλιματικών αλλαγών ενδεχομένως να λειτουργήσει υπονομευτικά στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση των εκπομπών ρύπων.
Στην άλλη πλευρά, υπέρμαχοι του πειράματος υποστηρίζουν πως στόχος δεν είναι η αλλοίωση του κλίματος, αλλά η διερεύνηση των διαδικασιών σε μικροκλίμακα και η εξαγωγή συμπερασμάτων.

http://www.aggoureos.com

▶ Share this article :
0 comments
Σημείωση:
1. 1. Αν θέλετε να ειδοποιηθείτε για παρακολούθηση σχόλια ή απαντήσεις, κάντε κλικ στο "Εγγραφή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου " κάτω από το πεδίο με τα σχόλια.
2. Σχόλια Spam θα διαγράφονται αμέσως μετά τον έλεγχό μας

kouzoulo.blogspot