Monday, March 25, 2013

Κλείδωσε η συμφωνία για την Κύπρο στο Eurogroup κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για να δοθεί μια λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρο,δήλωσε πριν από λίγο ένας αξιωματούχος της ΕΕ, μεταδίδει το ΑΠΕ.


Την επίτευξη της συμφωνίας ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κύπρου, δηλώνοντας πως η συμφωνία, είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ.

Mε το περίγραμμα της συμφωνίας στα χέρια έφτασε στην πολυαναμενόμη συνεδρίαση του Eurogroup η κυπριακή αντιπροσωπεία. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων "κούρεμα" των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς και το διαχωρισμό της Λαϊκιής τράπεζας σε "καλή" και "κακή".

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσε στο Προεδρικό τις πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται αυτή να επικυρωθεί από το Eurogroup. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία προνοεί κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τρ. Κύπρου διασώζεται οριστικά.

Σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ - ΜΠΕ κάνει λόγο για μια κατ΄ αρχήν συμφωνία στην οποία φέρονται ότι κατέληξαν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά την διάρκεια δείπνου στο οποίο παρακάθισαν περίπου τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η συμφωνία προβλέπει —μεταξύ άλλων— την επιβολή μιας έκτακτης φορολόγησης ύψους 30% για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο παρέμενε ανοικτό το εάν το εάν η χορήγηση έκτακτης ρευστότητας προς τη Λαϊκή Τράπεζα θα ανακατευθυνόταν στην Τράπεζα Κύπρου, όπως φερόταν να ζητεί η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Επίσης, όπως μετέδωσε το MEGA Κύπρου επικαλούμενο δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχει συμφωνία για κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων κατά 30%.

Για συμφωνία κάνει λόγο και το Agence France Presse, το οποίο αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η Κύπρος θα επιβάλει haircut 40% στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου με καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

Η Κύπρος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών και τη χρηματοδότηση της διάσωσης της χώρας, δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Η πρόταση, η οποία τώρα παρουσιάζεται για συζήτηση στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, για την περίπτωση της Λαϊκής. Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ της Λαϊκής θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου. Οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, που με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν είναι ασφαλισμένες, θα «παγώσουν» και θα χρησιμοποιηθούν για την επίλυση του ζητήματος του χρέους. Παραμένει αδιευκρίνιστο πόσο μεγάλη θα είναι η απομείωση των κεφαλαίων αυτών. Δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις σε κανέναν κυπριακό λογαριασμό με λιγότερα από 100.000 ευρώ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Επίσης, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναμενόταν να εξετάσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν αναμένει το περίγραμμα της συμφωνίας να αλλάξει σημαντικά.

«Θα είναι σχετικά εύκολο στους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλες τις χώρες της ευρωζώνης που εμπλέκονται, στη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, και υπάρχει ευρεία συμφωνία. Το σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει πολύ υψηλές ζημιές για τις ανασφάλιστες καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία έχει πληγεί από την απομίωση της αξίας της συμμετοχής της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, το περασμένο έτος.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι λογαριασμοί της Τράπεζας Κύπρου με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα υποστούν ζημιές μικρότερες του 40%, σύμφωνα με Κύπριο αξιωματούχο. Επίσης, αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο πάντα αξιωματούχο, ότι το ακριβές ποσό της ζημιάς που θα υποστούν, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Η νέα κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου 6 ωρών κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις.

Την έναρξη του Eurogroup γνωστοποίησε ο Ν. Αναστασιάδης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, όπου ανέφερε: "Κορυφώνονται οι προσπάθειες, σε 15 λεπτά ξεκινάει το Eurogroup".

Τα 9 δισ. ευρώ της Λαικής από τον ELA

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι σύμφωνα με κυβερνητική πηγή το θέμα του ELA και των περίπου 9 δις που η τρόικα ήθελε να «φορτώσει» στην Τρ. Κύπρου, εγκαταλείφθηκε. Ωστόσο, σε δημοσίευμά του το Reuters αναφέρει ότι τα 9 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Λαϊκή από τον ELA, θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου με βάση το σχέδιο διάσωσης.


              

Κανε like τσάμπα είναι

 

▶ Share this article :
0 comments
Σημείωση:
1. 1. Αν θέλετε να ειδοποιηθείτε για παρακολούθηση σχόλια ή απαντήσεις, κάντε κλικ στο "Εγγραφή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου " κάτω από το πεδίο με τα σχόλια.
2. Σχόλια Spam θα διαγράφονται αμέσως μετά τον έλεγχό μας

kouzoulo.blogspot